Oldalak

2015. május 5., kedd

Dona Bernadette - A Harcos útja









-idézetek egy nagual asszonytól .








Belső békénk alapja a tudatosság. A tudatosság tökéletesítése a kulcs ahhoz, hogy megváltozzanak azok az érzelmi és viselkedésbeli minták, amelyek boldogtalanná tesznek bennünket



A toltékok  hite szerint az élet csupán álom. A legtöbb ember a bolygó álmában, azaz a mindennapi élet hiedelemrendszerében él. A toltékok úgy tartották, mindenki harcossá válhat, és átlépheti a bolygó álmának határait, hogy megalkossa saját, korlátlan álmait. Az ember számára a bolygó álma a világ jelenlegi állapota: a társadalmak, a kormányok, a hiedelemrendszerek, a szabályok és a remények. Azok a rendszerek, amelyekben az életedet éled, kitűzöd a céljaidat, és igyekszel megszerezni bizonyos dolgokat – például jó állást, családot, szép otthont, nevelést és iskoláztatást, beosztást és társadalmi helyzetet és így tovább.



A lopakodás / cserkészés /

- A lopakodás művészete – az  önmagad utáni lopakodásé – kreatív, nagy képzelőtehetséget igénylő művelet, amely egyedül rólad szól, senki másról. A lopakodás művészetét a nagymacskáktól lesték el a toltékok. Ha úgy döntesz, hogy gyakorolni fogod ezt a művészetet, akkor lopakodó leszel. Kezdő harcosként Jaguár Lovaggá, nagymacskává válsz.

A lopakodással magadat fogod becserkészni: a gondolataidat, az érzéseidet, a viselkedésmintáidat és az érzelmi sérüléseidet, amelyeket eddigi életedben szereztél. Önmagadra mutatsz, miközben a szívedbe tekintesz.

A lopakodás az öngyógyítás és az átalakulás művészetének eszköze.

Általa rá fogsz jönni, hogy a bolygó álma miként formált a maga képére, hogyan idegenített el igazi önmagadtól, szabadságodtól, békédtől, elégedettségedtől és szeretetedtől.




A LÉLEK IDOMÍTÁSA



HIEDELEMRENDSZER

- A világ és a bolygó álma határozza meg érzéseidet, gondolataidat, viselkedésedet, értékrendedet, hiedelmeidet. 


Minden az életedben, beleértve a személyes igazság keresését és a változást is, a bolygó álmának különböző szintjein történik. Minden szinthez különböző hiedelmek kapcsolódnak, amelyek megannyi szabályként testesülnek meg. Mindnyájan tudjuk, mi történik, amikor megszegjük a szabályokat. Különféle hiedelemrendszerek koncentrikus köreinek is tekinthetjük a bolygó álmát. A rendszer nagyobb körei kisebb köröket foglalnak magukba. A legnagyobb kör, a külső, a kormány hiedelemrendszere, bármilyen ország legyen is, ahol élsz. A kormánynak nagy befolyása van rád. Hiedelemrendszeredet a különböző, hivatalos dokumentumokban kifejtett vélemények és állásfoglalások révén irányítja. Ilyen például az Egyesült Államok alkotmánya. A kormány jogszabályokat alkot, azok újabb kereteket szabnak, amelyek között tevékenykedhetsz; és ha  nem követed ezeket, annak börtönbüntetés az ára. Az első körön belül van a második kör, a vallásod hiedelemrendszere. Valamennyi vallás hiedelemrendszerekből áll, amelyeknek úgyszintén megvannak a maguk külön szabályai és következményei. A vallások hiedelemrendszere tanítások révén terjed, adódik át, mint amilyen a  Biblia , a  Tóra  és a  Korán   Az olyan szabályok, mint amilyen a katolikus vallásban a tízparancsolat, irányítják a lelki életedet, és megóvnak attól, hogy a pokolra kerülj, ami az egyik lehetséges következménye a szabályok megszegésének. A tolték tanítások szerint a vallás se nem jó, se nem rossz, nem helyes és nem helytelen. Minden vallást hiedelemrendszernek tekintenek. A következő kör, az iskola a veled egyenrangúak hiedelemrendszeréből épül fel, és abból a kultúrából, amelybe születtél. Végül az a kör következik, amelyik a legerősebb és a legközvetlenebb hatással van rád: a családod hite. A családodnak megvan a maga saját, személyes hiedelemrendszere, amely valamelyik nagyobb rendszeren alapul; ez határozza meg, hogyan neveltek fel. Megtanították neked, mi a „helyes” és a „helytelen”, mi a „jó” és a „rossz”. Mindez sokkal jobban befolyásolja jelenlegi értékrendedet, mint gondolnád. Mielőtt megalkottad volna saját álmodat, ezek meghatározták, hogy az élet minden pillanatában hogyan érezz, és miként gondolkodj magadról, sőt még arra is hatással voltak, hogy milyen kívánságaid és óhajaid legyenek.



A HÁZIASÍTÁS
Azok az elvek, amelyek hatással voltak a neveltetésedre, rendkívül fontosak. E folyamat közben tanultál meg hinni a szabályokban és követni azokat, amelyeket a hiedelemrendszer jegyében alkottak. Te is, mint mindenki, nevelésben részesültél. Attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettél, arra oktattak, hogy tartsd be az érvényben lévő szabályokat; mi a helyes és a helytelen, a jó és a rossz, továbbá arra is megtanítottak, hogyan vonhatod magadra mások figyelmét, és miként szeretheted meg azt, amiről úgy véled, szükséged van rá. Jó kislány vagy jó fiú voltál, ha olyasvalamit tettél, ami elnyerte a szüleid tetszését. Akkor figyeltek rád, és gondoskodtak rólad. És rossz voltál, amikor megszegted a szüleid vagy a bolygó álma által kijelölt szabályokat, mint amikor például édességet csentél. Gondolj arra, hogyan idomítasz egy állatot, például egy kölyökkutyát.



A PARAZITA

A parazita a beléd nevelt értékrendből fakadó gondolatok, érzések, reakciók összessége. Nagyon könnyen tetten érhető, mert valójában nem más, mint az a szüntelen párbeszéd, amelyet önmagaddal folytatsz. Ez a belső hang suttog, amikor gondolkodsz, vagy amikor kapcsolatba lépsz másokkal. A parazita elősegíti és elmélyíti az érzelmi sérüléseket, és boldogtalansághoz vezet.

A parazita mindvégig veled van, életed minden mozzanatát végigkíséri.



A lelki sebeid mások megjegyzéseitől származnak. Az egyezségek olyan magok, amelyeket mások ültettek el benned a szavaik és a tetteik erejével. Amikor igazán elhiszed ezeket az egyezségeket, már nem mersz élettapasztalatokat szerezni. Félni fogsz az élettől és attól, hogy kifejezd önmagadat. Ehelyett álarcot öltesz, olyannak mutatod magad a világnak, amilyennek szerinted mások látni akarnak. Maszkot viselsz, hogy megkapd azt, amiről azt gondolod, hogy akarod, és amiről azt hiszed, hogy boldoggá tesz. Csakhogy te sosem voltál boldog. Mindig több és jobb dolgot akarsz: jobb állást, ahol többet keresel, egy nagyobb házat vagy új autót, esetleg egy izgalmasabb partnert. Eközben szerencsétlennek érzed magad, nem tudod, ki vagy valójában, és mi fontos igazán az életedben.

A parazita működése :
Képzeld el, hogy egy partin veszel részt, és valaki mond neked valamit. Te válaszolsz, de nyomban úgy érzed, hogy amit mondtál, furcsán és esetlenül hangzott. Ezt a gondolatot a parazita ültette el a fejedben.
Ezután továbbmész, és valaki mással kezdesz beszélgetni, de kellemetlenül érzed magad amiatt, amit mondtál, Egy kis időre azonban sikerül megszabadulnod ettől a nyomasztó érzéstől. Csakhogy amikor hazamész, és magadra maradsz, parazitád sokkal erőteljesebb támadásba lendül. Azt gondolod magadban: „Jajj, nem hiszem el, hogy ezt mondtam. Valóban ezt mondtam volna? Olyan zavarban vagyok. Most mit fognak gondolni rólam az emberek? Azt hiszik majd, hogy módfelett furcsa vagyok.”
Rémképeket látsz. Szinte látod magad előtt, hogy az emberek rólad beszélnek, és úgy vélik. nagy idegfeszültségnek vagy kitéve, ha efféle dolgokat mondasz. Az egész beszélgetést felépíted magadban, amelyben elítéled saját magadat. Mielőtt még rádöbbennél, komoly tragédiát csinálsz a dologból. Szomorúság tölt el, és azt gondolod: „Hogy is lehettem olyan ideges, hogy ilyesmit mondjak? Ez volt a legnagyobb szamárság, amit valaha mondtam. Istenem, olyan rosszul érzem magam emiatt.”
Ezt a parazitád jelenti ki, és ez még csak egy kicsi és ártatlanan példa arra, amit az elméd képes művelni veled. Már korábban is megtapasztalhattad ezt, és ez a dolog bizony könnyen elhatalmasodhat rajtad.

A parazita mint energia vámpír :
A parazita a benned lakozó mesterek mestere. Te alkottad őt, és veled együtt ő is egyre nagyobbra nőtt. Túlélését a háziasítás közben tanult érzelmek garantálják, mint amilyen a szomorúság, a féltékenység és az ítélkezés. A parazita megtanulja, hogyan játssza ki a gyengéidet, hogyan irányítson, milyen gombokat nyomjon meg rajtad. Pontosan tudja azt is, mivel késztessen cselekvésre. Olyan helyzeteket teremt, amelyekre te zsigeri szinten dühvel, féltékenységgel, sértettséggel vagy szomorúsággal válaszolsz. Amikor ilyen érzelmekkel reagálsz, akkor energiát adsz a parazitának. A parazita felfalja az energiádat, és ettől egyre erősebb és erősebb lesz. Elfogyasztja az érzelmeidet, és ezzel egyidejűleg folyvást számára kedvező érzelmeket hív elő belőled azzal, hogy olyan helyzeteket teremt, amelyekre te az említett módon reagálsz.
Nem is veszed észre, miközben erős érzelmekkel felelsz ezekre a helyzetekre, hogy ezek energiájával őt táplálod. Ennek eredményeképpen egyre jobban elmerülsz a féltékenységben, a haragban, a depresszióban, az önvádban és más, negatív érzésekben.
Amikor úgy határozol, hogy megváltoztatod az életedet, akkor meg kell vizsgálnod az érzelmeidet, a parazitádat, és hogy mi tartja fenn az elmédben rögzült viselkedésmintát és a hiedelemrendszert. Amikor harcossá leszel, háborút indítasz a parazitád és a beléd nevelt hiedelemrendszer ellen.



BÍRÓ ÉS ÁLDOZAT

A parazitának két lénye van: a belső bíró és az áldozat.



A parazita egyik alkotóeleme a belső bíró, aki folyton megmondja neked, szerinte mit is kellene tenned. Képzeld el, amint egy valóságos bíró előtt állsz, vagy a moziban éppen egy filmet nézel, amelyben egy bíró szerepel. Meglátod, hogy mindig figyeli és hallgatja, ki mit mond, jegyzi a bekövetkező reakciókat, és véleményt nyilvánít a bírósági eljárásról. A benned lakozó, belső bíró pontosan ugyanígy jár el: ítélkezik minden cselekedeted felett. Amikor igazán elemében érzi magát, kritizál. Vélhetőleg te ítéled meg magad a legszigorúbban a világon.

A belső bíró folytonosan összehasonlítgatja hiedelemrendszeredet, elképzeléseidet és elvárásaidat a tényleges szerepléseiddel és megnyilatkozásaiddal. A bolygó álmának hiedelemrendszerei – beleértve a saját hiedelmeidet is – meghatározzák, hogyan viselkedj.
Emiatt azt hiszed, szükséged van egy olyan személyiségre, amelyet más emberek felé mutatsz. Amikor nem bízol magadban, vagy az önmagadról alkotott képedet nem fogadják el a bolygó álmában, akkor van a bírád igazán elemében, hiszen olyankor a többi ember társaságán kívül állsz, egyedül vagy.



AZ ÁLDOZAT

Az áldozat a parazita másik arca, személyiségednek az a része, amelyik folyton sajnálja magát. Ez abból fakad, hogy azt szeretnéd, ha a figyelem középpontjában állnál, és rettentően szomorúnak tartod az életedet, ha nem kapod meg a kívánt figyelmet. Az áldozat ösztönzésére azt akarod, hogy az emberek sajnáljanak téged, mert a dolgok nem úgy mennek, ahogy te akarod, vagy ahogyan szerinted menniük kellene. Az áldozatot elmédben az önsajnálat vékonyka kis hangja kelti életre, amely elmondja neked, hogyan érezz saját magaddal kapcsolatban.



Amikor cselekszel,  és nem foglalkozol az áldozattal, az önsajnálattal, akkor feltárul előtted minden, ami  a segítségedre lehet.



INGADOZÁS A BELSŐ BÍRÓ ÉS AZ ÁLDOZAT KÖZÖTT

Képzelj magad elé egy mérleget. Te állsz a skála közepén: egyik oldalad a belső bíró, másik oldalad az áldozat. A mutató ide-oda ingadozik. előbb a belső bíró tör pálcát feletted, aminek eredményeképpen a bűntudat és a szégyen legmélyebb szakadékában találod magadat. Ezután a mérleg kileng a másik oldalra, és áldozattá vált: eltelsz önsajnálattal. Ezután a mutató újra a másik irányba leng, a belső bíró összeszid, mert sajnálod magad, és áldozattá lettél. Immár valóságos csődtömegnek látod magad, aki sosem viszi semmire. A belső bíró a legmélyebb pokol fenekére taszít, amikor azt az érzést kelti benned, hogy semmit sem érsz. Ekkor már valóban áldozat vagy. Mindezt a parazita műveli veled.



Maszkok

Parazitádat a bolygó álmának más elemei is segítik, hogy meggátolja a fejlődésedet: ezek az álarcok. Az álarcok olyan szerepek, amelyek mögé elrejtőzöl, hogy az emberek ne tudják megmondani, ki vagy, segítségükkel másmilyennek tűnsz, mint amilyen valójában vagy.

Minden nap új maszkot ölthetsz; a bolygó álmában több millió ilyen létezik. Álarcok a különböző arcok, amelyeket felveszel, a különböző állítások, amelyekkel megfelelni igyekszel a bolygó álmának – csakhogy ezek nem azonosak azzal, aki valójában vagy. Például felveheted a rendkívüli intelligencia álarcát, vagy eljátszhatod a legnagyobb művész szerepét, aki valaha létezett a földön, miközben mélyen magadban egyáltalán nem így érzel, s nagyon bizonytalan vagy. A parazita sugallja, hogy fel kell venned a maszkokat, hogy az emberek kedveljenek vagy elfogadjanak téged, és megkapd, amit akarsz.

Te, mint minden emberi teremtmény, az álarcok mesterévé válsz, de nem az őszinteség és a feddhetetlenség mesterévé. Bármilyen maskaráról azt hiheted, hogy segítsége révén szert tehetsz arra, amit akarsz. Végül azonban megfizeted az árát az álarcviselésnek. A maszkok viselésének megtanulása már gyermekkorban kezdetét veszi, a háziasításod elejétől fogva. Ez az oka annak, hogy a gyerekek olyan kiválóan befolyásolják a felnőtteket. Amikor gyerek  voltál, hamar rájöttél, hogy bizonyos álarcot viselve elérheted, amit akarsz. Ez lehetett ravasz, a jó kislány/kisfiú álarca  a tréfás, mulatságos gyereké, a kemény fiúé, és még számos más lehetőség létezett. Hamar megtanultad, melyik felel meg neked. Mire felnőttél, egyre több és több álarc viselését tanultad meg. A rejtőzködés mestere lettél.



Jaguár lovaggá válás 
A maszkok összehúzásához vezető első lépés, amikor Jaguár Lovaggá válsz. Mindamellett akkor is álarcot viselsz, ha Jaguár Lovaggá leszel. Csakhogy ez segít összetörni azokat a maszkokat, amelyeket te magad alkottál. Amikor magadra öltöd a Jaguár Lovag álarcát, akkor a jaguár szemével látsz, és nem az önsajnálat vagy a megaláztatás pillantásaival. Jaguárrá változol, és minden pillanatban figyeled magadat. Türelmes leszel magaddal szemben, amikor a beléd rögzült érzelmekre vadászol. Tulajdonképpen fokozatos és kíméletes, felszabadító folyamatban veszel részt. Ha pedig már sikerült összetörnöd az összes álarcodat, újjászülethetsz. Szabadon, tisztán, igazán őszintén és becsületesen látod magadat. Ezután már az lehetsz, aki valójában vagy, megszabadulsz a bolygó álmának hiedelemrendszerétől. Most már saját hited lesz, ami nem más, mint a minden létező iránt érzett szeretet. A szívedbe béke költözik.



EGYEZSÉGEK - A VISELKEDÉS MAGVAI



Az egyezségek olyan képzetek, amelyek meghatározzák, mit gondolsz és hogyan vélekedsz magadról. Rendszerint még kisgyermekkorodban, a háziasításod alatt ismertetnek meg velük.

Nevelés közben a szüleid, a családod, a tanáraid, az egyházad és más, hivatalos személyek ugyanazokat az egyezségeket adják át neked, mint amiket saját életükben velük ismertettek meg hozzájuk hasonló emberek. Az egyezségek -szavak és cselekedetek- megtanítják neked, hogyan élj és szeress. Megtudhatod belőlük, mi jó és mi rossz, annak megfelelően, hogy az adott értékrend mit tart igazságosnak. Ha magadévá teszed ezeket az egyezségeket, azok meghatározzák, hogyan gondolkodj, érezz és cselekedj. Az egyezség alapján különböző viselkedésminták születnek. Ez a folyamat megerősíti az egyezséget.


Az egyezségek feloldásának hatásai 
Eleinte természetes, hogy dühöt vagy más, erős érzelmet vált ki belőled, amikor felismered a boldogtalanságod gyökerét. De a cél az, hogy megtisztítsd az egyezség csatornáját – megöleld és meggyógyítsd magadat – mindaddig, amíg eljutsz odáig, hogy már többé nem érzel haragot, hanem egyszerűen tudomásul veszed a történteket. Ezután már senki sem tehet boldogtalanná. Bármilyen helyzetbe kerülsz, elégedett vagy, mert megdolgoztál ezért az érzésért. Megdolgoztál érte, hiszen felfedted magad előtt a sebeidet és a sérüléseidet, átélted a szomorúságot és a sokkot, bármi legyen is az, ami veled történt, azután pedig mindent megtettél annak érdekében, hogy begyógyítsd ezeket a sebeket.
A gyógyulás azt jelenti, hogy megérted: te – a személyiséged – sokkal, de sokkal többet érsz. Tiszteled, szereted magadat, úgy bánsz magaddal, mintha a világ legnagyobb királynője vagy királya lennél. Hatalmas szeretettel fordulsz saját tested, szellemed és lelked felé. Amikor sikerül megváltoztatnod az egyezséget, megváltozik a személyiséged kisugárzása, sőt még energiameződ is.




TÜKRÖK ÉS ENERGIACSERE



TÜKRÖK



A bolygó álmában minden emberi lény élete más emberek körül forog, attól a pillanattól fogva, hogy megszületett. Ez rád is igaz. Állandóan kapcsolatba kerülsz és energiát cserélsz másokkal, miközben tükörként szolgálsz számukra, hogy megpillantsák magukat benned, miközben ők neked mutatnak tükröt. Az energiacsere a lopakodás alapja, a tükrök pedig megvilágítják azt, ami után lopakodsz.
Célod az, hogy jelen légy lelked minden ciklusában, egy olyan folyamatban, amely ezernyi életet foglal magában. Minden helyzet, amellyel szembesülsz, előfordult már valamelyik korábbi életedben.
Környezeted minden eleme – fáival, köveivel, épületeivel és a benne élő emberekkel – múltbeli életeid része volt. Életedben minden tükörként szolgál, amelyet ismét felmutatnak számodra, hogy láthatóvá váljék, miként cselekszel és reagálsz ebben az életben, ekképpen nyújtva lehetőséget számodra a lelki fejlődésre.
Az életedben minden önmagad visszatükrözése. Mindent, amit magad körül tapasztalsz, a saját szemeddel látsz, és te magad értékeled. Bármilyen érzelmek kerítsenek is a hatalmukba, azok a te saját érzelmeid, nem pedig a melletted álló emberéi. Mutogathatsz másokra, és azt mondhatod, hogy megőrültek. De az igazság az, hogy az érzelmeid ténylegesen rólad árulkodnak; a tükrök visszatükrözik az érzéseidet. Amikor tükörbe nézel, és azt látod, hogy fésülöd a hajadat, nem a tükör fésül. Te fésülöd a hajadat; a tükör csak megmutatja ezt. Életed ugyanígy tükrözi, hogy milyennek látod magadat.

Amikor úrrá tudsz lenni magadon, akkor sikerül megtisztítanod azt a tükröt, amelyet az élet tart eléd.
Amikor harcossá válsz, az lesz a célod, hogy megtisztítsd életed tükrét, amely tulajdonképpen a lelked tükre. Ez úgy kezdődik, hogy belső bíróvá vagy áldozattá válsz, és azok között a hiedelemrendszerek és egyezségek között találod magadat, amelyek adottak a számodra. Meg kell vizsgálnod ezeket az egyezségeket ahhoz, hogy elkezdhesd megváltoztatni és megtisztítani a tükröt. Minden tapasztalattal újra és újra találkozol ebben az életszakaszban is, amelyekkel más életszakaszokban már szembesültél, mindaddig, amíg  azok letisztulnak a tükörben, és te megbékélsz velük. Ez azt jelenti, hogy nem szabad reagálnod az eseményekre. Ehelyett csupán szeresd és tiszteld magadat. Amikor szeretettel és tisztelettel viseltetsz önmagad iránt, a szeretet és a tisztelet tükreként szolgálsz mások számára is, akikkel találkozol .
Léted célja a lelki nyugalom, de semmi sem tanít meg arra, hogy tudatában légy, mennyire vagy értelmes, és milyen karriert futhatsz be. Persze jó, ha teljes erőbedobással éled az életedet, és bővelkedsz a földi javakban. De semmi szükség arra, hogy a mindent birtokolni vágyás áldozatává válj, csak azért, mert tele vagy önsajnálattal, és azt akarod, hogy az emberek tiszteljenek. Ha te tiszteled önmagad, minden nyitva áll előtted.”…



ENERGIACSERE



Az életben minden energiaforma ugyanabból a fényforrásból táplálkozik: ezt az energiaforrást némelyek Istennek hívják. A fák, a növények, a sziklák, a halak, a madarak, a bogarak, az állatok, az emberi lények és minden a világon különleges és egyedi fénysugárral rendelkezik.

Az emberi lények energiaformája tojás alakú, és annak az erőnek a mennyisége, amelyet birtokolsz, meghatározza az energiameződ méretét. Minél több energiával rendelkezel, annál tudatosabb vagy. A tudatosság segít neked abban, hogy felelősen alakítsd életed minden mozzanatát. Ez pedig növeli az energiameződet. Harcosként azon dolgozol, hogy fokozd tudatosságodat annak az energiának a pótlásával, amelyet az energiacsere közben elvesztettél.

Életed minden pillanatában energiát cserélsz. Amikor almát eszel, energiát cserélsz az étel és a tested között. Amikor énekelsz, energiát cserélsz a lélegzetvételed, a szavad ereje és a cselekedeteid által. Ha egy asszonyt látsz, aki a munkahelyeden az irodát takarítja, energiát cserélsz vele. Az ő energiája a te energiád részévé válik, és fordítva. Energiavesztés történik minden esetben, amikor érzelmi reakció vagy kapcsolat révén valaki vagy valami energiamezejének a hatása alá kerülsz.

Amikor valaki elindít benned valamit, mindig energiacseréről van szó.
Tisztában vagy vele, hogy horogra akadtál, és energiacserében veszel részt, valahányszor egy kapcsolatban, illetve egy érintkezés közben nagyon kimerültnek érzed magad.
Amikor vitatkoztok, érzelmileg nagyon megvisel, mert olyankor is energiát adtok át egymásnak.

Ha a másik ember egész bensőjét elborítja a düh , annyira, hogy automatikusan át akarja adni neked az érzelmeit vagy a felgyülemlett energiáját, mert te vagy az energiacsere másik résztvevője. Ezért aztán kiabálni kezd veled. Mérhetetlen energiát zúdít rád. Azt akarja, hogy reagálj. Ő minden ízével részt vesz a vitában, és rendkívül ideges.
Te pedig valószínűleg reagálsz a szavaira. Amikor válaszolsz rájuk, horogra akadsz. Telítődsz az érzelmeivel. Érzelmileg akadsz horogra, átveszed szavainak és érzelmeinek erejét. Azt is akarja, hogy horogra akadj, a csapdájába ess, ezért szabadon kifejezésre juttatja, hogy mit érez. Máris jobban érzi magát, ha látja, hogy magadba szívtad az ő mérgét.
Ekkor már benned is érzelmek tornyosulnak, viszonozni akarod  ,  amiben a a másik  részesített. Így aztán mondasz valamit, amire ő reagál, és most ő „eszi meg” a te érzelmeidet. Te jobban érzed magad, őt viszont megint feszítik az érzelmek. Mondania kell valamit, hogy még jobban horogra akasszon, és neked megint reagálnod kelljen. Mindketten csak akkor találtok megkönnyebbülésre, amikor a másik válaszol a kihívásra. 
Ez az indulatcsere.

Néha előfordulhat az is, hogy nem következik be kölcsönös energiacsere. Például a másik rengeteg energiát zúdít a nyakadba, és te a hatása alá kerülsz. Lehet, hogy nagyon passzív vagy, félsz attól, hogy válaszolj, és mintegy magad ellen dolgozva, elfojtod a dühöt, amellyel lerohant téged. Talán azért félsz válaszolni neki, mert a másik  érzelmileg és fizikailag is bántalmaz téged. Lehet, hogy meg is üt, ha megmondod neki az igazat, és akkor is megver, ha ezt nem teszed. Ebben az esetben teljes érzelmi és fizikai megfélemlítésben és kifárasztásban van részed, mert a  másik  haragját is magadban kell tartanod, és ehhez még a bántalmazás is járul. Emiatt teljesen kimerülsz. És mindezt betetőzi, hogy úgy gondolod, ezt megérdemelted.




VONZÁSKÖRÖK



Életedben először szüleidet és nevelőidet láttad magad körül, és azt tapasztaltad elsőként, ahogyan felneveltek. Ők voltak az első tanáraid az életben. Gyermekként, mialatt megtanultad, hogyan létezz ezen a világon, miként kell túlélni, bízni, szeretni, beszélni, nem támaszkodhattál senki másra, csak a nevelőidre. A teljes életedet nekik adtad, bár valójában egyáltalán nem volt választásod ebben a kérdésben, hiszen épp csak formálódott a jellemed, és teljes mértékben tőlük függtél.



Ha belekerülsz a bántalmazás ördögi körébe, akkor az egész életedben folytatódik majd, a sebeid által kibocsátott energia miatt. Ugyanolyan energiamező vonz másokhoz, mint amilyen benned van. Ugyanaz a tükör vagy visszatükröződés újra és újra visszatér hozzád. Az egyetlen megoldás, hogy megváltoztasd és megtörd ezt a kört, nem más, mint hogy felismered és begyógyítod a sebeidet. Sérüléseid és boldogtalanságod mélyen gyökereznek. Magadra ölthetsz egy hatásos álarcot, azt állíthatod, hogy elégedett vagy, a kapcsolataid kiterjedtek és megerősödtek, eredményesen munkálkodsz. Ám akkor vagy képes együttműködni másokkal, ha magadban sikerült elrendezned a problémáidat. A gyógyulás valójában veled kezdődik.



A SZABADSÁG CSILLAGA - AZ ÁLOM



A bolygó álmában szavak révén kommunikálsz. Ha ki akarod fejezni, mi a szabadság, először valószínűleg szavakkal próbálod megfogalmazni. Valószínűleg egyes jellemzőit le tudod majd írni, de nemigen sikerül megfognod a lényegét. Hasonló a helyzet, amikor egy felhőt próbálsz szavakkal jellemezni. Az egyik pillanatban gyönyörű angyalhoz hasonlít, a következőben pedig szörnyeteghez. Minden pillanatban változik, új formát és új energiát alkot. Nem tudod elmondani, milyen, csak azt tudod megfogalmazni, hogy az adott pillanatban mit jelent számodra.  Márpedig különböző emberek különböző dolgokat látnak a felhőben. Háznak nézheted, míg másvalaki sárkányt lát benne, de akkor is csak felhő.

Ugyanez a helyzet a szabadság felfogásoddal. Az egyik pillanatban egyfajta módon fogalmazod meg a szabadságot, de a következő pillanatban valami történik veled, és megváltozik a felfogásod. Ezen kívül a szabadságot te másképp értelmezheted, mint a melletted álló ember, mégis mindketten a
szabadság  szót használjátok az élmény leírására.

Szabadságfelfogásod szorosan kötődik ahhoz a hiedelemrendszerhez, amelynek keretei között élsz.



A szabadságérzeted és a szabadságról alkotott fogalmad a rendszer szabályai és struktúrája alkotta keretek között létezik.

A sérüléseid ugyanilyen hatással lehetnek a szabadságfelfogásodra. Például úgy gondolhatod, hogy szabad vagy, ha az egyik rövid kapcsolatból a másikba ugrasz, és sosem tartasz ki vagy horgonyzol le egyetlen személy mellett. Azzal támaszthatod alá a viselkedésedet, hogy azt hangoztatod, te csak jól akarod érezni magad, szükséged van egy kis szórakozásra.
Ugyanakkor általában a sérüléseid tartanak vissza attól, hogy mélyebb, szorosabb kapcsolatot alakíts ki. Könnyebb ugyanis egyik embertől a másikig sodródni, mint megküzdeni azokkal a gondokkal, amelyek akkor vetődnek fel, ha együtt élsz valakivel. Ez fölöslegessé teszi, hogy magadba tekints, és a sérüléseidre figyelj, amelyeket partnered minden esetben visszatükröz.
Ha elfutsz egy komolyabb, hosszabb távú kapcsolat elől, az attól is megóv, hogy a partnered bepillanthasson az álarc alá, amelyet ahhoz öltöttél magadra, hogy az első randevúk alkalmával megnyerd őt magadnak.
Amikor a fegyelem és a tudatosság révén úrrá leszel az elmédben dúló háborún, begyógyítod a sebeidet, és többé már nem lesz hatással rád a hiedelemrendszer. Végül rádöbbensz, mi is valójában a szabadság: a lélek, a szellem szabadsága. Mindegy, milyen helyzetben vagy, semmi sem veheti el tőled a boldogságot és a megelégedettséget. Az igazi szabadság megtapasztalása olyasmit ad, amit korábban sosem értettél meg. Lehet, hogy mindig is a háziasításodon, a neveltetéseden keresztül értelmezted, még akkor is, ha szüntelenül hangoztattad, hogy ez az, amire igazán vágysz az életben.






A LELKI HARCOS TIZENEGY EGYEZSÉGE


CSELEKVÉS

Most arról lesz szó, hogyan gyógyítsd be lelki sebeidet. A lelki harcos ösvényén számtalan útmutatást kell követned. Ezek azonban többek egyszerű irányelveknél- ezek új, lelki-szellemi egyezségek, amelyeket meg kell kötnöd magaddal annak érdekében, hogy újjáteremtsd az életedet, és szabad légy. Az új egyezségek elmondják, mit kell tenned, hogy megtörd a bolygó álmának egyezségeit, amelyek börtönbe zárják a lelkedet. Tizenegy egyezség létezik, amelyet lelki harcosként követned kell. Ezek a következők:



1. Tudatosság
A tudatosság első sorban a tökéletes jelenben levésben nyilvánul meg . 
Ez egyszersmind azzal  is jár, hogy nem szabad meg- és elítélned másokat. Önmagadban, a szíved mélyén amúgy is tudod, hogy azzal, ha ujjal mutogatsz másokra, és őket hibáztatod mindenért, valójában semmit sem oldasz meg – a boldogtalanság ugyanis benned lakozik. A tudatosság tökéletessé fejlesztésével viszont megváltoztathatod azokat az érzelmi és viselkedésbeli mintákat, amelyek boldogtalanná tesznek.
A tökéletes jelenben levés a gondolatainkra is vonatkozik .  Uralnunk kell a gondolatainkat és azokat arra irányítani amit cselekedni szeretnénk . 

2 .Fegyelem
A tudatosság segítségedre van abban, hogy fegyelmezettebb légy, ami a lelki harcos második egyezsége. Amikor eljutsz a tudatosságnak arra a fokára, hogy felismered, ezen az ösvényen akarsz haladni, akkor a fegyelem segít neked, hogy rendületlenül kövesd választott utadat. Lehetővé teszi a számodra, hogy olyannyira tiszteld adott szavadat, hogy cselekvéssel váltsd valóra önmagadnak tett fogadalmadat. Bármit is tűzöl ki célul, a fegyelem révén teljesíted be azt.
A fegyelem akaraterőt ad ahhoz, hogy túltedd magadat minden akadályon. A fegyelem abban is segít, hogy előbb magadhoz öleld ezeket a nehézségeket, majd túllépj rajtuk. A fegyelem révén tisztelni fogod saját szavadat, tudod, hogy kapcsolatban állsz a Forrással. Magadhoz ölelheted a sérüléseidet, majd túlléphetsz rajtuk, és végül begyógyíthatod őket.

3. Előítélet-mentesség
Attól a pillanattól kezdve, hogy a lelki harcos útját választottad, nem ítélheted meg magadat vagy bárki, bármi mást. Eljött az ideje a megbocsátásnak. Az ítélkezés a legnagyobb akadálya annak, hogy igazán magadba tekinthess.
Ha megítéled magadat, az olyan, mintha ujjal mutogatnál más emberekre. Az előítélet-mentesség célja, hogy meg tudd állapítani, mikor kezdesz megítélni másokat vagy saját magadat. Tudni fogod, ha túlságosan kemény vagy magadhoz. Azt is felismered, ha túl magasra tetted a lécet, és azt is, ha felmented magad az önítélkezés alól, mert történetesen nem teljesülnek az elvárásaid. Amikor tudatára ébredsz az ítélkezésnek, akkor az a cél, hogy légzésed segítségével megszabadulj az előítéletektől, tudatosuljon benned a pillanat, és szétáradjon benned az élet lehelete.

4. Tisztelet
A legfontosabb, hogy teljes mértékben elfogadd és tiszteld magadat olyannak, amilyen vagy. Tartsd minden szempontból tökéletesnek magad, beleértve a testedet, a szavaidat, a gondolataidat és a cselekedeteidet. Az is fontos, hogy mindennek és mindenkinek ugyanilyen nagy tisztelettel adózz.
A tisztelet komoly kihívás a kezdő lelki harcos számára. Ha nem tudod tisztelni magadat, másokat sem fogsz. Amikor először megpróbálsz szembenézni önmagaddal, ítéletek sokaságával találkozol.
Amikor túlságosan szigorú vagy magadhoz, és nem éled meg életed minden pillanatát, hanem valami másra gondolsz, akkor nem tiszteled magadat, és nem tiszteled azokat az embereket sem, akikkel együtt vagy. Ebből következik, hogy ezekben a pillanatokban nem tiszteled és nem értékeled az élet ajándékát.
Ahhoz, hogy elérj a tisztelet szintjére, el kell sajátítanod az előbbiekben kifejtett három egyezséget. Szükség van a pillanat tudatossá tételére, arra, hogy fegyelmezd magadat annak érdekében, hogy bizonyos idő alatt elérj egy magad elé kitűzött célt, és az előítéletmentességet is el kell fogadnod. ez a három egyezség több erőt ad a számodra ahhoz, hogy megöleld magadat. Teljesebbnek és tökéletesebbnek érzed magad, ha a pillanatban élsz, és eléggé fegyelmezett is vagy ahhoz, hogy beteljesítsd a célodat. Jobban tiszteled majd magad, nagyobb elégedettséget és örömöt érzel, és egyre inkább a pillanatban élsz. Tudni fogod, hogy ahhoz a Forráshoz tartozol, amely minden teremtett dolog eredője. Az is egyre világosabbá válik számodra, hogy különleges vagy, s ez még nagyobb tiszteletet kelt benned önmagad és az élet iránt. Ez a folyamat egészen addig halad előre, amíg már minden pillanatban tisztelni fogod saját magadat.

5. Türelem
Gyógyító hatással van rád, ha nagylelkű, kedves és mindenekfelett türelmes vagy magaddal szemben. Ez a legnagyobb ajándék, amelyet önmagadnak adhatsz. Nagy kihívást jelent, mert te, akárcsak a legtöbb ember, valószínűleg azt akarod, hogy a dolgok egyetlen éjszaka alatt történjenek meg. Hozzászoktál ahhoz, hogy ha elvégzel bizonyos teendőket, azonnal érezd az eredményt. A lelki átalakulássá azonban sok időt igényel. Nagy ajándékot adsz magadnak, ha türelmesen számba veszed a sérüléseidet.

6. Bizalom
A lelki harcos számára  a bizalom mást jelent; azt, hogy teljes mértékben kiállsz önmagad mellett. Madár vagy, amely kirepül a fészekből. Lelki harcosként azt választottad, hogy saját magad tanítványa leszel, a Szellemé és az egész világegyetemé. Úgy döntöttél, Jaguár Lovag leszel, és megismerkedsz a bizalommal. A bizalomnak ez a formája kezdetben idegen lehet számodra, mert nincs köze a szabályokhoz. Azt jelenti, hogy bízol a belső hangodban, a benned rejtőzködő, igazi énedben. És bizony ez néha felrúghatja a szabályokat, ami ijedelemmel tölthet el. A bizalom nem más, mint hogy tudod, vezetnek az utadon. Fogadd el ezt a gondolatot, és indulj el.

7. Szeretet
Ahhoz, hogy betarthasd, úgy kell szeretned magad, mint a gurukat, a szenteket, Jézust vagy Allahot. A szeretet benned van, nem különül el és nem független tőled. Te magad vagy a szeretet, ezért mindig szükséged van arra, hogy szeresd magadat.
Mint kezdő tanítvány, vagyis Jaguár Lovag, más-más rezgésként érzékeled az egyezség eme szavait, attól függően, hogy éppen milyen szintén állsz a fejlődésnek. Például a te szeretetértelmezésed azon alapulhat, amit egy kapcsolatban megtapasztaltál, pedig az a szeretet talán azon alapult, hogy szükséged volt arra, hogy tartozz valakihez. Ez azonban nem a szeretet legigazibb formája. Amint folytatod a munkát, másfajta rezgésként tapasztalhatod meg az egyezség szavait, attól függően, mennyire értetted meg a szeretet különböző változatait és változásait. Ahhoz, hogy igazán szeretni tudj valaki mást, előbb arra van szükség, hogy saját magadat szeresd. Ez azt jelenti, hogy magadba kell tekintened, meg kell vizsgálnod sérüléseidet és rögzült viselkedésmintáidat. Tisztelned kell magadat, bíznod kell magadban ahhoz, hogy megtedd az első lépést, és elegendő türelemmel is kell viseltetned önmagad iránt, hogy végigcsináld az egész folyamatot. A szeretet megváltoztat minden pillanatot, amelyet annak szentelsz, hogy megöleld magad és a sérüléseidet. Amikor szellemileg-lelkileg dolgozni kezdesz, mély szeretetet fejlesztesz ki önmagad iránt.

8. Kifogástalan környezet
A környezeted önmagad visszatükrözése. Amikor hozzákezdesz, hogy megtisztítsd belső énedet, hogy a szíved mélyére tekints, szélesre tárd a belső lelki ajtókat és felfedd sérüléseidet, ahogyan külső környezetet kell teremtened, amely tisztaságával visszatürközi a benned lévő gurut. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy el kell távolítanod minden piszkot, és meg kell tisztítanod az otthonodat. Az otthonod a templomod. Ezért tégy meg mindent, hogy emeld lakókörnyezeted színvonalát. Összpontosíts a megjelenésedre. Tartsd tisztán a ruháidat, vasald ki, hogy csinosan álljanak rajtad. Tisztítsd meg önmagad külső környezetét ugyanúgy, ahogyan a bensődet.

9. Őszinteség
A kilencedik szellemi egyezség három részből áll. Az első része az, hogy légy őszinte önmagadhoz: nézz a szíved mélyére, döntsd el, mit akarsz valójában és mit érzel. A második része az, hogy vállald az igazadat. Ebből következik, hogy őszintének kell lenned önmagadhoz. Ha már egyszer a szíved mélyére tekintettél, és őszintén feltártad az igazadat, akkor el is mondhatod azt, amit igaznak tartasz. Azt mondd az embereknek, amit gondolsz és érzel. Többé nincs helye a hazudozásnak, rejtőzködésnek és bujkálásnak. Az egyezség
harmadik része a cselekvésre vonatkozó szabály, amely az első két részen alapul: ne fordulj szembe magaddal. Ne tégy semmit, ami a szíved és a lelked ellen való.
Lelki harcossá válásodnak tényleges célja, hogy megtanuld elmondani, kifejezésre juttatni az igazadat, és hogy kövesd azt a kis magot, amely minden pillanatban irányít. A belső hangod egyre erősebbé válik, ahogy egyre őszintébb leszel, és a szívedre hallgatsz.
Az egyetlen módja, hogy ne fordulj saját magad ellen, ha a szíved mélyére nézel, és elhatározod, hogy többé nem akarsz folytatni bizonyos viselkedésmintákat. Te választasz.

10. Cselekvés
Minden pillanatban olyan dolgokkal szembesülsz, amelyek alátámasztják, igazolják vagy átalakítják az életedet. De ahhoz, hogy változás következzék be, cselekedned kell. Ez a tizedik szellemi egyezség. Álmodozhatsz arról, hogy megváltoztatod az életedet, de ez még korántsem jelenti, hogy készen is állsz a változás megvalósítására. A saját felelősséged, hogy ne csak észrevedd a viselkedésmintáidat, de tegyél is valamit annak érdekében, hogy megváltozzon az életed. Ezt a többi szellemi egyezség segítségével teheted meg.


11. Az energia tökéletessége
Amikor úgy döntesz, Jaguár Lovaggá leszel, és cselekedni fogsz, energiára és személyes erőre van szükséged. Személyes erőd abból ered, amibe az energiádat fekteted életed minden pillanatában; miközben emberekkel beszélgetsz, amikor egyedül, csendben töltöd az idődet, vagy amikor a munkádat végzed. Személyiséged ereje attól függ, hogyan bánsz az energiáddal, és mire fektetsz hangsúlyt. Ahhoz, hogy kifogástalanul bánj az energiáddal, az kell, hogy minden pillanatban tudatában legyél az energiameződnek, és hogy miként használod személyiséged erejét. Amikor tökéletesen használod az energiádat, tisztelettel viseltetsz az élet teljessége és önmagad tükre iránt. Ne feledd, minden téged tükröz, ami körülötted van. Miközben másokkal beszélgetsz, a legnagyobb tisztelettel kell viseltetned önmagad és a szavaid ereje iránt. Ha például nem veszel tudomást egy pletykáról, akkor tökéletesen használod fel az erődet. Ha minden kapcsolatba szexuális energiát viszel, akkor helytelenül használod fel az energiád, mert a lelked mélyén lévő sérülések arra késztetnek, hogy magadra vond mások figyelmét, bár valójában nem kedveled, szereted és tiszteled önmagad. Minél többet lopakodsz, annál nagyobb tudatosságra teszel szert, és annál tökéletesebben leszel képes felhasználni az energiádat.





13 megjegyzés:

  1. Szia.Olvastad Carlos Castenada konyveit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb.négyet a hozzá fűződő tizenkettő-tizennégyből - időről időre előveszem.
      -ha érdekel és valamelyik nincs meg akkor:
      http://terebess.hu/keletkultinfo/castaneda.html

      Törlés
  2. Florinda Donner - Álomban ébren?

    Amennyire nehezzen altam neki az olvasasuknak, most orulok hogy el olvastam mind

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. furcsa.. mostanság kezdtem el álmodni ismét.. :)

      Törlés
  3. Nem furcsa az :), igy mennek a dolgok mostansag.Az almodasod ugymond tudatos?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyúrok rá :)
      (mikor álmodok, legtöbbször már tudom, hogy álom, de nem irányitom, csak folyok a történettel és kezdek megjegyezni részleteket - jó ideje nem is álmodtam-nem maradt meg semmi)

      Törlés
  4. Az igazsag hogy mindig almodunk, ha ebredes utan nem ugrassz ki az agybol hanem kontcentralsz egy kicsit eszedbe jutnak reszletek.Es egyre tobb reszlet.Az a trukkje hogy ne hagyd hogy az elmed bemagyarazza hogy nem emlekszik semmire, csak figyelj tovabb es emlekezni fogsz. Mert az agyad rajon hogy nem tud becsapni.Jo az alom naplo vezetese is nagyon, en hulyesegnek tartottam de belevagtam anno es nem bantam meg.De ugye ez meg nem a tudatos alom. Az akkor van ha fel ebredsz almodban es megvaltozik minde korulotted es tenyleg te iranyitasz.De hat ugye megvannak erre is a kulonbozo forumok, de erdemes inkabba magad feje utan menni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasom a könyvet..
      Egy kicsit nehéz kevés alvással- érzem, hogy "energiát kell gyűjtenem".
      Ma ismét elém került a "Tensegrity"- utána kell néznem..:
      https://www.cleargreen.com/

      Törlés
    2. Ugye az elme milyen talalekony?Ez kell, az kell, majd ha ... Az a leg erdekesebb hogy ugyan ebbe a cipobe jarok en is.Az angolom nem eleg hogy megertsem amit olvasok.Mi is az a Tensegrity?

      Törlés
    3. (nem az elme találékonysága, hanem most ért össze bennem valami, két külön szál.. :) -sok könyv vár sorban, többek között ez is..)
      Egy fajta torna-gyakorlat végül is és több annál (ha olvastad, akkor tudod miről beszélek, én még nem :) )
      http://terebess.hu/keletkultinfo/castaneda/Castaneda-Magikus-gyakorlatok.pdf

      Törlés
  5. ..megértesz valamit: fölfénylik,
    elalszol, tékozolsz: kihuny.

    http://bajdz.bandcamp.com/track/amerre-fut#lyrics

    VálaszTörlés
  6. "Azt hitte, magam miatt sírok – honnan is tudhatta volna, hogy a szellemért zokogok." - C.C.A csend ereje
    "There's a ghost on the horizon" - Avicii - Hope There's Someone
    https://youtu.be/2IY7ncczkCg

    VálaszTörlés